no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Rekord for Operasjon Peru

Mange fra de fire videregående skolene i Vestfold møtte opp for å overrekke sjekken til Thore Svendsen, faren til grunnleggeren av barnehjem og skole i Peru.

Publisert:

23.01.2019

Oppdatert:

11.12.2020 kl.10:27

Sjekken på 1,2 millioner kroner til skolen og barnehjemmet i Monsefú viser nok en gang innsamlingsrekord.

- Tenk at vi satt rekord i år igjen! Det flotte resultatet er takket være den gode arbeidsinnsatsen til elevene ved Thor Heyerdahl, Melsom, Re, Holmestrand og Voss videregående skoler. En stor takk til alle sammen. Nå kan skole og barnehjem i Peru driftes også i 2019, sier Ingjerd Beate Nyhus Larsen, koordinator for Operasjon Peru.

Hedret innsatsen

Mandag kunne elevene overrekke den generøse gaven til foreldrene til Larviks-mannen Dag Petter Svendsen, som grunnla skolen og barnehjemmet for 27 år siden.

– Slike store beløp var det vel ingen som hadde sett for seg ved starten, sa en tydelig rørt Thore Svendsen da han mottok sjekken fra rektor ved Re videregående skolen.

Rektor Sindre Leuschner Bjerkeseth passet på å hedre innsatsen til Dag Petter Svensen og det han fikk til da han som ung startet det hele i 1992. Han gikk bort så alt for tidlig i februar 2017.

Minnet hans lever videre ved at elevene ved fem videregående skoler jobber til inntekt for de 18 barna på barnehjemmet og ca. 130 elevene på skolen i Monsefú, nord i Peru. 2. november kunne man se elever ute på arbeidsplasser, i butikker, hager og med malerkost – arbeidet de selv skaffet var variert. Pengene som ble samlet inn er de eneste midlene som gjør at både barnehjem og skole kan drifte i ett år.

Forteller sterke historier

Uten det viktige årlige bidraget fra de fire videregående skolene i Vestfold og Voss vgs. hadde det blitt vanskelig å holde driften i gang på sammen måte som nå. Det krever mye ressurser å sørge for næringsrik mat, god helse, aktiviteter for barna – kort sagt det som skal til for et verdig liv.

Leder av årets Peru-komité ved Thor Heyerdahl videregående skole, Karoline Sætre Aas, ser hvor mye pengene betyr i det daglige. Hun har besøk barna på skolen og barnehjemmet.

– Jeg har sett hvor mye det vi samler inn har å si for det enkelte barn. Hver og en av dem som sitter med sterke historier fra livet sitt. Ved hjelp av opphold på barnehjemmet får de en trygg oppvekst med gode voksenpersoner rundt seg. De får psykologhjelp, utdanning og alt de trenger for en bedre hverdag og fremtid, sier Sætre Aas.

Fortsetter innsamlingen 

Flere barnehager, barneskoler og organisasjoner bidrar til Operasjon Peru med midler fra overskuddet fra ulike arrangementer året rundt. Det utgjør en betydelig forskjell.

For flere av elevene ved de videregående skolene i Vestfold fortsetter også innsamlingen til barna i Peru, blant annet planlegger komiteene ved de ulike skolene lotteri. Koordinator Ingjerd Beate Nyhus kan ikke få roset elevenes innsats nok.

– De har jobbet hardt både før, under og ikke minst etter operasjonsdagen. Komiteen har lagt ned stor innsats for å få oversikt over alle bidrag som kom inn på innsamlingsdagen, forteller Nyhus Larsen.

Hun fremhever også at AHT-elevene ved Thor Heyerdahl er gode på å samle inn penger til Peru gjennom hele året.

 Fra venstre: leder for Peru-komiteen ved Holmestrand vgs., Kjartan Øvreås, leder for Peru-komiteen ved Thor Heyerdahl vgs. Karoline Sætre Aas, Thore Svendsen, rektor ved Re vgs. Sindre Leuschner Bjerkeseth og leder i Perukomite på Re, Adrian Almendingen