no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Jubileumsboka er klar!


Publisert:

20.04.2022

Oppdatert:

23.05.2024 kl.17:15

Tirsdag 26. april kl. 14 slippes boka «Mangfold og muligheter. Historien om Norges største videregående skole». Dette skjer i den nye idrettshallen - velkommen til inviterte gjester, ansatte og elever.

SVGS feirer 25 år dette skoleåret. - Det fortjener en bok, sa rektor Harald Møller. Tor Hansen har skrevet alle tekstene og vært redaktør for bokprosjektet, mens Per Ramberg er ansvarlig for lydfiler og bildeutvalg. Etter tre års intenst detektivarbeid er vi klare for bokbad! Lanseringen av «Mangfold og muligheter. Historien om Norges største videregående skole» foregår tirsdag 26. april klokka 14.00 i den nye storstua til SVGS, Idrettshallen. 

Gründerne med Thor Klaveness i spissen lyktes i 1996 med å samlokalisere fem videregående skoler i småbyen Sandefjord. Arkitekten Iver Anton Kristiansen tegnet det nye minisamfunnet i Bugården. Boka inneholder rundt 70 essay om ulike mennesker som selv er med på å skape historien, og mer enn 60 elevinnslag hvor tidligere og nåværende elever skildrer sine opplevelser fra ulike posisjoner i skolesamfunnet. Innspillene vil garantert glede og innimellom irritere leserne.

Digitalt krydder

Lydfilene til «Mangfold og muligheter» løfter og krydrer leseopplevelsen. QR-koder brukes til å vise videoer med personlige fortellinger fra SVGS. Per Rambergs iver etter å bruke alle digitale muligheter som historiefortelling loser leseren direkte inn i verdenen til utallige personer med ulik tilknytning til SVGS. Den internasjonale harpisten Uno Nesje for eksempel vil bevege deg. Eller Guro Nordby som sender direkte fra Nordsjøen hvor mange av hennes klassekamerater på SVGS også er på jobb. Videoene og bildene fra personalrevyer er også med i boka. Martin Lohne er ansvarlig for bokas layout.

«Mangfold og muligheter» skal også lages i en digital versjon kommende skoleår. Nye tekster og bilder med vekt på jubileumsskoleåret 2021-2022 er sentralt.

Kort om bokas mangfold av historier

Ett av essayene handler om såpefabrikkens far: kjemi- og prosesslæreren Geir Halvorsen er en populær lærer som skaper et liv og røre for sine elever som de ikke drømmer om når de begynner på SVGS. Elevene og lærere lager og selger såpe som blir så populært at det ofte er utsolgt. Når du leser om Lise Davidsens beskrivelser om hvordan og hvorfor hun blir berømt som «Århundrets stemme», vil det overraske deg hvilke mål hun hadde før hun begynte på SVGS. Når du leser om IT-pioneren Thor Frithjof Jensen som «overnatter» sammen med serverne «sine» i kjelleren på SVGS på selveste nyttårsaften, riktignok bare den siste timen i 1999 til klokka 01.00 i år 2000, vil du le godt. Det er en humørfylt fortelling som beskriver hvor viktig jobben på SVGS er for enkelte ansatte. Komikeren Adam Schølbergs såre beskrivelser av å modnes som tenåring på SVGS, er en tankevekker for leserne. Alle kokkeelevene som nærmest vokser opp med å leke seg på kjøkkenet hjemme og utvikler seg sammen med dedikerte faglærere, forteller sine historier fra SVGS-tida. Når de modnes, rapper flere av dem med seg den ene Michelin-stjerna etter den andre. Heidi Løke røper hvorfor hun aldri var god nok til å bli med på skolelaget i håndball. Likevel blir hun verdens beste håndballspiller og olympisk mester. Rektoren som møter sine lærere i rettssalen, er også en følelsesladet historie hvor fagforeningslederen Øyvind Gundersen beskriver skuffelsen over å bli sviktet av sin egen sjef.

Hvor får du tak i boka?

Deltakere på bokbadet kan kjøpe «Mangfold og muligheter. Historien om Norges største videregående skole» via VIPPS i etterkant av arrantementet. I Sandefjord er det Norli med sine to butikker og Ark som selger «Mangfold og muligheter». Norlis bokhandlere i Stokke, Tønsberg og i Larvik selger også boka. Boka kan dessuten kjøpes på SVGS i resepsjonens åpningstid.

Prisen er kroner 399,-.

I tillegg til bokbadet 26. april vil Tor Hansen og Per Ramberg ha boklanseringer på skolens Læringssenter og i biblioteker i regionen, samt andre arrangementer. Vi kan garantere at du vil humre, smile og lære masse nytt om skoleprosjektet i Bugården når du leser «Mangfold og muligheter». Gled deg til gode leseropplevelser.

God fornøyelse til alle lesere, hilser Tor Hansen og Per Ramberg.

Tekst: Tor Hansen