Er restaurant- og matfag noe for deg?
Du lærer
- om kosthold, næringsmidler og ernæring
- tilberedning og servering av mat
- behandling av råvarer, mat og drikke
- om mattradisjoner
- om helsefremmende livsstil og hygiene
Du bør være
- praktisk anlagt og ha godt håndlag
- kreativ og nøyaktig
- serviceinnstilt
Du kan bli
- kokk, ernæringskokk eller servitør
- baker eller konditor
- pølsemaker eller kjøttskjærer
- slakter eller ferskvarehandler
- fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon
Se alle yrker og kompetanser
Arbeidssteder
- hotell- eller restaurantnæringen
- sykehus og helseinstitusjoner
- næringsmiddelindustrien
- bakerier, konditorier eller slakterier
- forretninger som selger ferskvarer
Du får kunnskaper om egne og andres kulturer, mattradisjoner, næringsmidler, kosthold og helsefremmende tiltak. Utdanningen gir deg mulighet for å arbeide over hele verden. Det er i dag mulig å arbeide i europeiske land (EU) uten at det stilles krav til arbeids- eller oppholdstillatelse.
Dette er et felt for deg med fantasi og skapende trang, enten det er servitørens kunnskaper innen gjestebehandling og salg, konditorens fingerferdigheter, kokkens evne til å komponere nye retter eller industriens (f.eks. kjøttfag) evne til å lage nye produkter.
Vg1 Restaurant- og matfag
Dette er et grunnleggende kurs som gir deg en innføring i de forskjellige yrkene i bransjen. Studieretningen gir deg tilbud om opplæring innen hotell- og restaurantnæringen, næringsmiddelbedrifter og produksjon av mat-, fiske-, drikke-, baker- og kjøttvarer. I disse bransjene er det stadig nyutvikling av produkter og tjenester.
På Sandefjord videregående skole kan du etter Vg1 velge Kokk- og servitørfag eller Matfag.
Vg2 Kokk- og servitørfag
Kokk
Ved Sandefjord videregående skole er undervisningslokalet til deg som velger fordypning kokk skolens egen restaurant Barden. Her får du en reell innføring i kokkens hverdag.
Kokker lager mat på hoteller, restauranter, cateringbedrifter, boligplattformer og skip/ passasjerskip og institusjonshushold.
Arbeidsoppgavene består i å bearbeide råvarer, tilberede og anrette ulike varmretter, kald mat, desserter og bakverk.
Dette et yrke hvor du ofte arbeider sammen med andre i team.
Hvis du velger fordypning kokkefag kan du bli utplassert i ulike hoteller, restauranter og institusjoner i løpet av skoleåret. Det veldig lett å få læreplass i kokkeyrket.
Servitør
Restaurant Barden, som er undervisningslokalet for våre elever, gir deg virkelighetsnær opplæring i servitørfaget når du velger dette området som fordypning.
Her får du som vil utdanne deg til servitør en realistisk innføring i servitørens hverdag på en restaurant. Du lærer bla. om gjestebehandling, service og oppdekking. Restauranten er åpen for publikum.
Vi har samarbeid med hotell- og restaurantbransjen, og utplassering i bedrifter for elevene som har valgt servitørfag, hører med til undervisningen.
En fagutdannet servitør kan arbeide som barkeeper eller hovmester. Du kan få videreutdanning på hotellhøgskolen, eller hvis det er ønskelig, arbeide om bord på ferger og cruiseskip.
Det lett å få læreplass i servitørbransjen
Ernæringskokk
Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.
Arbeidsoppgavene til ernæringskokker, tidligere kalt for institusjonskokker, er stort sett de samme som for restaurantkokker. Den største forskjellen er at ernæringskokken har kunnskaper om tilberedning og servering av spesialkost.
Ernæringskokken har kunnskap om å tilpasse mat og retter etter ulike behov, allergier, intoleranser, livsstilssykdommer og kost i ulike livsfaser.
Du må også ha kunnskaper om regelverket innenfor hygiene og HMS.
Som ernæringskokk kan du jobbe ved sentralkjøkken eller storkjøkken på sykehus, sykehjem eller andre helse- og omsorgsinstitusjoner. Du kan jobbe i personalkantiner, skolekantiner, barnehager, skoler, Forsvaret, fengsler eller innenfor oljeindustrien.
Ferskvarehandler
En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.
I dette yrket må du ha gode kunnskaper om råvarene og hvordan disse tilberedes.
Ferskvarehandleren må ha gode kunnskaper om alle typer ferskvarer, som for eksempel frukt og grønt, ost- og melkeprodukter, kjøtt og sjømat.
Det er viktig å ha solide kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.
I det daglige jobber ferskvarehandleren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Derfor er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS, og du må kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.
Yrket innebærer en del tunge løft, så du bør være i god fysisk form.
Yrket kalles også fiskehandler eller butikkslakter.
Som ferskvarehandler jobber du hovedsakelig i ferskvareavdelingen i større dagligvarebutikker eller spesialforretninger. Du kan også være ansatt i cateringvirksomheter, slakterbutikker, sjømatforretninger, eller i spesialavdelinger i pølsemakerier eller produksjonsbedrifter. Andre ferskvarehandlere jobber i eksport- og grossistnæringen.
Bildegalleri
Fagbrev og svennebrev
Etter Vg2 kan du bli læring i to år innen det fagområdet du har valgt.
Lærlingetiden avsluttes med fag- eller svenneprøve
Spennende yrker for deg som velger en utdanning på Restaurant og matfag
Kokk og institusjonskokk
•Servitør
•Baker
•Konditor
•Pølsemaker
•Slakter
•Kjøttskjærer
•Butikkslakter
•Fiskehandler. Industri
•Industriell matproduksjon
•Kjøkkensjef
•Hovmester
•Reiselivsledelse
•Hotelledelse
•Faglærer
•Leder i matindustrien
•Næringsmiddeltekniker
•Storhusholdningskonsulent
Hvis du ønsker generell studiekompetanse, som gir adgang til å studere videre ved universitet og høgskoler, kan du etter Vg2 søke allmennfaglig påbyggingsår.
Mer om restaurant- og matfag
Foreningen for Opplæringskontorene i Restaurant- og Matfag
KOM - opplysningskontoret for salgs- og matbransjen
Kontakt
Er det noe du lurer på? Ta kontakt med:
Avdelingsleder Salg, service, reiseliv (SSR), restaurant og matfag (RM)