no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Shared Reading

Avtal en lesestund for elevene dine! Bibliotekaren leser en tekst høyt for en mindre gruppe og så snakker vi sammen om hvordan vi opplevde teksten. Ingen fasit, ingen vurdering - bare en samtale om det som måtte falle oss inn etter hvert som vi leser.

Bli med på lesestund etter Shared Reading-metoden!

Lesestunden gjennomføres gruppevis for rundt 10 elever ad gangen. Varighet: vi beregner ca 45 minutter per gruppe.

Noen korte punkter om opplegget i skolesammenheng

  • Lærer fører fravær osv som vanlig. Deretter sendes gruppene til rom/sted avtalt med bibliotekaren. 
  • Elevgruppene gjennomfører selve lesestunden alene med bibliotekar, uten lærer til stede. Dette er et intuitivt og vurderingsfritt møte med en tekst eller lyrikk, hvor elevene ikke skal tenke på analyse og rett/galt. Tanken er at selve lese-opplevelsen og møtet med teksten setter tankene fri!  
  • Bibliotekarene vil lese dikt, novelle eller tekstutdrag høyt for gruppa. Mengde tekst avhenger av hvordan samtalene utarter seg underveis og hva tida tillater.  
  • Opplevelsen blir best når flest mulig bidrar! Lærer forbereder elevene og oppfordrer dem til å delta i samtalene, dele tanker og «by litt på egen undring»: hva får teksten oss til å tenke på, minne om osv. Vi er ikke opptatt av å finne fasitsvar på hva diktet eller teksten egentlig handler om, bare dele de intuitive tankene som faller hver av oss inn etter å ha hørt teksten i fellesskap.
  • Elevene vil bli servert litt kjeks og frukt, og vi skal først og fremst kose oss med en felles lesestund!

Opplegget egner seg til relasjonsbygging, livsmestring og til et uhøytidelig møte med en tekst. Noe for din klasse? Ta kontakt med biblioteket og vi finner et tidspunkt i skoleåret som passer for deg og oss!

Publisert: 22.06.2023 Oppdatert: 22.06.2023 kl.12:55