no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Solidaritetsaksjonen SVGS: Gjenbosetting av flyktninger på Sri Lanka

Sandefjord vgs og bistandsorganisasjonen FORUT bidrar med å bygge opp boområder og landsbyer nord på Sri Lanka.
Foto: FORUT

Publisert:

12.04.2024

Oppdatert:

12.04.2024 kl.11:13

3. mai er dagen for årets solidaritetsaksjon. Elevene vil jobbe dugnad til inntekt for gjenbosetting av flyktningefamilier på Sri Lanka. Alle som ønsker å støtte aksjonen kan gjøre det via Vipps eller kontonummer.

Et samarbeid som gir resultater

SVGS har siden 2016 samarbeider med FORUT om gjenbosettingen av flyktningfamilier i de krigsherjede nordområdene på Sri Lanka. Elever og ansatte fra SVGS besøker jevnlig prosjektene på Sri Lanka sammen med Forut. I fjor fikk elevene Maria Wangberg, Nagham Wajdi Jaghoub og lærer Aud-Mari Langegard oppleve resultatene fra tidligere års innsamlinger. Se bilder fra reisen på Instagram

Penger fra solidaritetsaksjonen på SVGS har finansiert bygging av mer enn 130 shelters for tamilske flyktninger. Over 600 takknemlige mennesker har nå fått et sted å bo. I kjøkkenhager dyrkes livsviktige grønnsaker som forhindrer sult, og når det blir overskudd av frukt på trærne, kan dette gi en liten inntekt til familien. Du kan lese mer om prosjektene på Forut sin nettside.

Hvordan kan du støtte aksjonen?

Virksomheter og privatpersoner kan støtte aksjonen gjennom å gi arbeid til elever på solidaritetsaksjonen. For å melde inn arbeid til elever, kan du gå inn og registrere på denne lenka, og solidaritetskomitéen formidler elev (-er) til deg.

Det er også mulig å støtte aksjonen med et engangsbeløp, som går direkte til FORUT på Vipps nummer 131824 ELLER kontonummer: 7874.06.61247

For arbeidsgivere som betaler for en elev, er det viktig at dette kan dokumenteres av eleven, ved at det fulle navnet til eleven med klasse står tydelig i kvitteringsbildet/ på betaling. Vi må kunne bevise at betalingen tilhører eleven, for at denne skal unngå fravær på innsamlingsdagen.

Vi bidrar til at mennesker kan skape seg et selvstendig liv

Dyktige mennesker i partnerorganisasjonen RAHAMA på Sri Lanka sørger for at pengene brukes til det de skal. De blå shelterne som SVGS finansierer gjør at tamilske familier kommer seg ut av flyktningtilværelsen, og kan begynne et liv i områdene som er mineryddet etter borgerkrigen som endte i 2009. Over 600 takknemlige mennesker har nå fått et sted å bo, etter å ha vært på flukt i opp mot 25 år.

Områder som ble minelagt under krigen, blir gradvis frigitt og ryddet for miner. SVGS støtter gjenbosetting med å finansiere midlertidige hus (shelters) som i løpet av 3 år blir permanente hus. I tillegg støtter vi bygging av brønner og toaletter. Uten pengestøtten og shelters fra SVGS, får ikke flyktningene lov til å flytte tilbake. Pengene fra SVGS er helt avgjørende for at disse menneskene skal få komme tilbake til sitt hjemsted, og kunne bygge seg et hjem og en fremtid for familien.

En familie utenfor huset sitt sammen med elever og lærer
En tamilsk familie utenfor sitt nye shelter sammen med Nagham, Aud-Mari og Maria. Foto: Forut
Et skjøte
Flyktningene fikk papir på at de nå (endelig) har en adresse. Foto: Forut
Landsbyen samles.
Landsbyen samles for å overvære seremonien hvor skjøter til nye hus deles ut. Foto: Forut
Foto: Forut
Solidaritetsaksjon
Enkeltmøtene med disse menneskene setter spor i våre hjerter. Foto: FORUT 

Du kan lese mer om noen av menneskene på FORUT sine nettsider.

Det er stor forskjell mellom nord og syd i Sri Lanka. Øya er vakker og grønn, og i syd en populær turistdestinasjon, som stadig utvikles videre. I nord lever mange mennesker i nød og fattigdom, i et samfunn ødelagt av krig, og lite hjelp fra regjeringen til å få bygget opp samfunnet. SVGS bidrar langsiktig, med at mennesker kan få mulighet til et selvstendig liv, og livnære seg selv med jordbruk, i samarbeid med de andre FORUT prosjektene på øya.

Du som har jobb til elever

Her kan du registrere jobb til elever på aksjonsdagen 3. mai
Her ligger arbeidskortet som arbeidsgiver og elev skal fylle ut

Støtt aksjonen

  • VIPPS 131824.
  • Kontonummer til aksjonen: 7874.06.61247
  • Vi kan desverre ikke motta kontanter.

Kontakter