no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

Samarbeid mellom Innføringsklassen og 1HOC

Et spennende møte mellom 1HOC og Innføringsklassen i faget Mat, helse og kultur!

Publisert:

25.05.2018

Oppdatert:

18.08.2020 kl.22:52

Hvert år har Vg1 Helse- og oppvekstfag temaet «Det flerkulturelle samfunnet» som en del av sitt programfag.

God stemning i klasserommet

Elevene pleier å sette seg inn i noen innvandrergrupper som er en del av det flerkulturelle Norge. Hvilke ressurser og utfordringer har man innenfor de ulike arbeidsplassene en helse- og oppvekstarbeider befinner seg.

Vg1 HOC ønsker et samarbeid med innføringsklassen, slik at vi kunne gjøre noe sammen. Mat er et tema som Innføringsklassen jobber med i faget Mat, helse og kultur, og som vg1 Helse og oppvekstfag også har mulighet til å jobbe med.

Vi var derfor 37 elever og 3 ansatte som samlet oss en halv skoledag, hvor elevene skulle samarbeide på tvers av nasjonaliteter . Vi tok utgangspunkt i noen av de 17 ulike nasjonalitetene vi har i innføringsklassen, og planla å jobbe i 6 ulike grupper. Elevene hadde funnet frem oppskrifter, og i tillegg så lagde vi en 17. mai-kake og dekket et maibord. Til slutt delte vi et godt måltid, hvor alle kunne smake på det de ville.

Maten som ble laget kom fra Afghanistan, Eritrea, Polen/Litauen, Vietnam, Filipinene og Syria/Libanon.

 HO-elever og innføringsklassen samarbeiderHO-elever og innføringsklassen samarbeiderHO-elever og innføringsklassen samarbeiderHO-elever og innføringsklassen samarbeiderHO-elever og innføringsklassen samarbeiderHO-elever og innføringsklassen samarbeiderHO-elever og innføringsklassen samarbeider

Forskjellige retter fra mange land

Elevene laget pieroger som er populært blant annet i Polen og Litauen. Disse var fylt med enten kjøtt eller potet.

En gruppe lagde ferske vårruller fra Vietnam. Bolani er gatemat fra Afghanistan, gjerne servert med en chillidip og salat. I Eritrea lager de gode gryteretter, denne som elevene lagde er med kylling og krydderet Berbere. Injera serveres alltid ved siden av.

En annen gruppe som lagde Halo-Halo, det betyr lag på lag på Filipinene. Det består av mange eksotiske ingredienser. Retten Bolani bøe stelt og servert med en sterk chai tilsatt kardemomme.

Dette var en variert flerkulturell buffet og et eksempel på et svært vellykket samarbeid.