no,ar,de,en,pl,so,is,fi,mk

− Deilig å få skikkelig ansvar

Den nyoppstarta ungdomsbedriften skal fikse alt med motor. – Jeg vil starte min egen bedrift, så dette er bra trening.
Albert Marthinsen får god veiledning av Nina Molteberg i Ungt Entreprenørskap til å starte ungdomsbedriften TH Auto UB.
Albert Marthinsen får god veiledning av Nina Molteberg i Ungt Entreprenørskap til å starte ungdomsbedriften TH Auto UB.


Albert Marthinsen (17) drømmer om en dag å starte for seg selv. Nå går han teknologi- og industrifag på THVS. Blant motorer, biler på gulv og oppunder tak, oljelukt og verktøy har han nettopp signert på at han blir daglig leder i TH Auto ungdomsbedrift.

Sammen med resten av kjøretøy-klassen på Vg2 skal Albert drive med reparasjon og vedlikehold av motoriserte kjøretøy og fartøy. Alle de 16 elevene har viktige roller i bedriften, både verkstedmester, teknisk leder og personlige serviceteknikere trengs for å kunne få en velfungerende business på beina.

Eneste i Norge

Det er torsdag 11. november, og en annerledes skoledag for elevene på kjøretøy. Lærer Diti Berisha har invitert Ungt Entreprenørskap for en grundig innføring i hva de vil si å starte, og ikke minst drive en vellykket bedrift.

20211111_101156.jpg

Daglig leder Albert Marthinsen (til venstre) signerer først. Økonomiansvarlig Seweryn Wiatr-Nowak (til høyre) og verkstedmester Tobias Berge Johansen håper mange tar kontakt for oppdrag.

− Vi er den eneste kjøretøy-klassen i landet som får i gang en ungdomsbedrift, så det er ekstra spennende. At vi får så god støtte av Ungt Entreprenørskap er bra, for det gir både elevene og meg som lærer trygghet på at vi gjør ting riktig. I tillegg til at det er helt super erfaring for meg å kunne veilede andre elever som vil starte opp i fremtiden, sier Berisha.

Lærerens engasjement smitter over på ungdommene. De sitter spent i klasserommet med døra åpen til verkstedet. Nå er de i innspurten på papirarbeidet før bedriften ser dagens lys.

Mange starter før de er 25 år

− Hallo! Nå har vi kommet til signering i Altinn, sier Nina Molteberg i Ungt Entreprenørskap i Vestfold og Telemark ivrig.

Hun har hjulpet med både opplasting av vedtekter, stiftelsesdokument og dokumentasjon på bedriftens navn.

Molteberg synes det er kjempegøy at en klasse på yrkesfag har valgt å starte ungdomsbedrift.

− Ved å drive ungdomsbedrift i ett år her på skolen, får de kompetanse de kan bruke direkte i arbeidslivet. Det er veldig nyttig fordi vi vet at mange av disse elevene kommer til å starte en bedrift før de har fylt 25 år, sier hun.

20211111_104420.jpg

Verkstedmester Tobias Berge Johansen (til høyre) har oversikt over alle oppgavene til serviceteknikerne. Her sammen med Alexander Andersen og Aleksander Kjær Hansen.

Både nytilsatt daglig leder Albert Marthinsen og økonomiansvarlig Seweryn Wiatr-Nowak (17), er blant dem som har nettopp den drømmen.

− Derfor er det deilig å få skikkelig ansvar nå, og kunne bestemme hvordan vi skal løse ting, det tror jeg vi kommer til å lære mye av, sier Albert.

Seweryn, som har tatt plass foran PCen for å begynne jobben med å få oversikt over budsjett, er enig.

− Her skal vi tilby kunder fra hele byen alt fra dekkskift til bytte av clutch, og fra registerreimbytte til årsservice. Vi kan ta imot alt fra scootere, til store varebiler, forteller han.

Mange engasjerte elever

På THVS er det etter hvert blitt en lang tradisjon med å starte opp ungdomsbedrifter. Elevene får virkelighetsnær opplæring, og læring gjennom entreprenørskap. Her får de testet sin kreativitet, evne til samarbeid og skaperglede.

20211111_104246.jpg
Rektor Lin Marie Holvik og lærer Diti Berisha er imponert over skaperlysten til elevene.

I år drives det ungdomsbedrifter på utdanningsprogrammene studiespesialisering, salg, service og reiseliv (SSR) og teknologi- og industrifag.

− Vi ser at elevene som får mulighet til å starte ungdomsbedrift sammen med andre elever får en verdifull mestringsfølelse, sier Jarle Aagaard, kontaktlærer på SSR.

 

Publisert: 16.11.2021 Oppdatert: 16.11.2021 kl.13:03