I skolens bakgård, rett utenfor verkstedene der det sages, hamres og spikres, står nå elevene samlet rundt noen tegninger. Thor Kenneth Haugen, daglig leder i Kur Sauna, viser og forklarer de justerte planene for det som til slutt skal bli en badstue.
For nå skal elevene på bygg- og anleggsteknikk, med hjelp og veiledning av dyktige lærere, i sving med å rive ut innmaten av en gammel brakke.
Bygger for fremtiden
Prosjektet er et unikt samarbeid med Kur Sauna, en aktør kjent for sine badstuebygg.
– Dette er starten på et langvarig samarbeid som vi tror vil bringe stor verdi både for skolen og bransjen, sier Diti Berisha, avdelingsleder på bygg- og anleggsteknikk (BA).
Ved hjelp av en kran ble brakka løftet inn i skolegården, hvor elevene nå skal demontere den og bruke materialene til å skape noe nytt.
– Det er en fantastisk læringsopplevelse å se hvordan gamle materialer kan få nytt liv, sier Berisha.
For nettopp bærekraft er et sentralt tema i prosjektet. Elevene lærer om viktigheten av gjenbruk, spesielt i en tid der materialpriser stadig øker. Selv om panel og benker må være nye, skal resten av badstua bygges av gjenbrukte materialer.

Diti Berisha, avdelingsleder bygg- og anleggsteknikk, Thor Kenneth Haugen, daglig leder i Kur Sauna og Kåre Sigridnes, lærer på BA.
– Målet vårt er å skape et produkt som varer lenge og kan brukes av Larviks innbyggere i mange år fremover, sier Haugen i Kur Sauna AS.
Realistisk læring med fremtidens yrkesfagskole
Det er planlagt plass til 20 personer, et hvilerom og en kaldkulp.
− Dette blir den største badstua vi har bygget, forteller Haugen.
Om alt går etter planen, skal den stå på en flåte som tidligere har ligget utenfor Bølgen kulturhus, som også er laget av byggelevene på THVS. Les om flåten her.
Prosjektet gir elevene en realistisk læringsarena der de får være med fra A til Å. De jobber med tegninger, planlegging og bygging, og får samtidig muligheten til å komme med egne innspill.
– Elevene får teste sine tanker og ta ansvar, samtidig som de knytter gode kontakter med bedrifter, som igjen øker sjansen for å få praksisplasser og lærlingeplasser, sier Berisha og utdyper:
− Dette er fremtidens yrkesfagskole, der elevene får prøve seg på realistiske prosjekter, og vi knytter bransjen enda tettere til oss.
Ungdomsskoleelever tester byggfag
Da Haugen var innom for å snakke med lærere og elever, var også to ungdomsskoleelever fra Hedrum ungdomsskole med på prosjektet. De har begge søkt BA på Thor Heyerdahl videregående skole til høsten, og har noen dager med praksis på skolens verksted.

– Det er veldig fint å få prøve seg, og jeg håper å få være med på å bygge denne badstua til høsten, sier Nikolay Andersen.