Skrevet av: Synne Eikenes Sørensen, Klara Krane Martens og Gry Nordvik, lærer.
Med hiphop og slampoesi virvlende oppover i etasjene, sparket duoen Baksaas og Høyer i gang uka hvor skolens over 1.500 elever skal jobbe tverrfaglig med demokrati og medborgerskap.
− Det var en annerledes måte å starte på noe vi ikke helt hva blir, sier Augestad Heum, og legger til:
− Men hvem var de fyrene egentlig?
Baksaas og Høyer er ute med plata Hortensia! Lenge sia!. For et par år siden dukket en av tekstene til Fredrik Høyer også opp på norskeksamen. Hadde du sittet der da, hadde du måtte tolke det han har skrevet i diktet T-banematrisen. Det handler om klimakrisen, og en fyr som trekker hetta over hodet istedenfor å forholde seg til verden rundt.
− Hele sjangeren jeg jobber med handler om å ytre seg, om å være en del av et system hvor du bruker ytringsfriheten din, sier Fredrik Høyer.
− Det er kanskje det som er å være en medborger, at du tar litt ansvar over å bo i et demokratisk samfunn, og bruker rettighetene dine som en plikt også. Det handler om å delta i samfunnsdebatten, stemme, lese, være kildekritisk. At du må jobbe for å opplyse seg selv om samfunnet.
Mandag var det også kjærlighet det handlet om.
− Det å delta i samfunnet, og elske det stedet du kommer fra og løfte blikket fra seg selv, sier Høyer.
Håper de skal spille Sex Pistols
Mandag morgen var ekspedisjonen for mange preget av tusen spørsmål, litt følelse av kaos og en knallhard landing i tenkeboksen.
− Det er gøy å ha en annerledes uke og slippe den normale hverdagen, sier gitarist Pernille Farmen Ravndal (15).
Selv skal hun sammen med venner på musikklinja jobbe med opprør, og ikke minst – punk. Målet er å vise hvordan musikk og dans kan bli brukt til å gjøre opprør i et demokrati.
− Vi skal ta for oss demokratiet via protest, og det er aktuelt. Bare se på det som skjedde med de som hev tomatsuppe og limte seg til veggen, sier Tobias Snildal Helgesen (16).
Det han viser til, er den britiske protestgruppa «Just stop oil» som før helga vandaliserte Vincent van Goghs maleri «Solsikker» med tomatsuppe.
− Den er kanskje litt drøy, men det å protestere er jo en del av demokratiet det og, sier Snildal Helgesen.
− Demokrati handler jo om ytringsfrihet, om å få meningen sin fram, sier Augestad Heum.
− Det er mye du kan lære om demokrat av musikk. Heller Sex Pistols enn en politiker som snakker kjedelig, sier Justin William Clavecillas Krunys (16), som håper hele skolen skal få høre den kjente punkversjonen av God save the Queen på et eller annet tidspunkt etter den tverrfaglige uka.
Tar opp store samfunnsspørsmål
Det er ikke bare musikkelevene som er opptatt av store, demokratiske spørsmål. På idrettslinja skal de ta opp sportsvasking som tema og møte fotballpresident Lise Klaveness via Teams.
− Det er litt deilig å droppe vanlig skole, og å få jobbe i grupper og slippe vurdering i en uke, sier Julianne Lindhjem (18), Leah Henriksen (18), Tobias Riksfjord (18) og Hakon Salomonsen (18).
Det er mange elever enige i. Flere føler de får rom til å teste ut nye ting.
− Vi skal sette opp et bord, snakke med folk – og være litt stygge med dem. Det handler om å teste ytringsfrihetens grenser. Jeg synes det er en del folk som går for langt i det de sier i dag, forteller Jonas Ziyad Maho, som også går i første klasse på studie.
Også de på Salg- og service skal fokusere på politiske spørsmål denne uka. Alle elevene skal utvikle et selvvalgt produkt.
− Vi skal lag en film, og plakater, som skal ha som mål å få folk til å stemme mer. Det er et gøy prosjekt. Det er viktig at vi lærer om det, det er jo bare noen måneder til vi skal stemme, sier Emily Uglad Bjerkholt (17).